Cynamon cejloński
Cynamon cejloński
Cynamon cejloński występuje jako drzewo i w naturalnych warunkach osiąga wysokość do 10 metrów, a w warunkach uprawnych do 3 metrów. Cynamon cejloński posiada przy tym szerokie działanie prozdrowotne. Obecnie stosowany jest głównie jako przyprawa, która poprawia smak wielu dań. Możliwe jest jednak stosowanie go również w formie naparu. Cynamon posiada bardzo przyjemny smak i zapach, a wzmianki o nim pojawiły się już w Biblii.
Działanie udokumentowane przez badania
Badania wykazały, że cynamon cejloński odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie
Cynamon dawniej stosowany był na wiele dolegliwości i pomagał w taki jak:
- Kolki
- Bóle żołądka
- Grużlica płuc i jelit
- Cholera
- Migrena
- Krwawienie pozamięsiączkowe
- Zminica
Dawniej z cynamonu produkowano również olejki oraz perfumy.
Zastosowanie
Głównie zastosowania to:
- Bakterie, grzyby
- Problemy z układem pokarmowym
- Cukrzyca typu 2
- Przyprawa
- Brak apetytu
- Infekcje
Więcej informacji znajdziesz tutaj: